Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Технология за изпълнение на боядисване на коса в този случай, е следният: избрани направления в хаотичен ред. Цветовете са подбрани максимално подходящи един за друг, както и до естествения тон на косата. Контрастиращи цветове и резки преходи.

Промяна на цвета на косата хората са се научили още преди няколко хилядолетия. В тези времена на процедура на боядисване е доста продължителна и досадна и се е провело в рамките на няколко дни. Сега драстично променя цвета си рошава коса за някакви си час-час и половина. И това не е всичко постигане на модерно боядисване на коса. Технология на оцветяване за днес толкова продвинута, че можете да закупите два, три и дори повече нюанса, без огромен вреду красота и здраве рошава коса.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Избор на средства

Ако искате да скриете седину или радикално да промените цвета прически, тогава няма да мине без боядисване на коса. Технологията на оцветяване, а също така и избор на средства, при това в голяма степен зависи от поставената цел. По свой изложени на всички оцветяване лекарства са разделени в три групи:

 • Подкрашивающие. Към тях се отнасят различни пяна, балсами, шампоани, растителни настойки и отвари. Тези средства се използват за временни промени си цвят на косата. Те придават необходимата сянка, при това, причинявайки минимални щети, защото в състава им липсва различни агресивни вещества. Уви, полученият резултат се задържа за кратко и изчезва по-късно 5-8 процедури, измиване на главата. Технология на боядисване на коса с къна, която също се отнася към тази група, дава възможност за удължаване ефектът е малко по-дълго. Освен това, тази процедура придава блясък и здрав вид на локонам.
 • Полустойкие оцветители. Към тези средства са препарати, които позволяват да се направи цвят направления на 2-3 тона по-тъмна или по-светла. Допускат се до използването на чуплива и крехка коса, тъй като в състава им не е много оксидант.
 • Устойчиви бои. В състава на такива средства е налице значителен процент на водороден прекис. Това вещество разкрива люспи кератинового слой на всеки косъмчета, премахва натурален оцветяване пигмент и го променя на изкуствен. При този къдрици частично се повреждат и губят влагата. След процедури като боядисване, трябва да използвате специален балсам, който помага за връщане на везните на място. Но напълно възстановяване на косата няма да успее. Къдрици, в които се прилага трайна боя, изискват постоянно внимание и грижи.

Промяна на цвета е доста сериозна стъпка, така че много е важно да вземем най-простите група оцветители и основните технологии за боядисване на коса.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Класическо

Боядисване рошава коса, един цвят по цялата дължина се нарича традиционен оцветяване на косата. Технология на лакиране в този случай е доста проста, и процедурата може да се изпълни самостоятелно в домашни условия, без да посещавате салони за красота. Тя се състои в следното:

 1. Подбират подходящ оцветител.
 2. Се провежда кожен тест с по-малко средства.
 3. Ако няма алергични реакции, боя се разведе според инструкциите.
 4. Къдрици са оцветени направление за прядью по цялата дължина като се започне от върха.
 5. Боя се задържа на косата в продължение на период от време, посочен върху опаковката.
 6. Средство обилно измиване с вода.
 7. Нанася лекуващият балсам, който трябва да се държи на косата в продължение на 2-3 минути. След това къдрици добре измити с вода.

Този метод ви позволява да променяте цвета прически на някои тонове. Резултат на процедура до голяма степен зависи от естествен оттенък къдрици. Факт е, че класическата техника – това не е особено сложно оцветяване на косата, при който се извършва предварителна промяна на цвета направления, а обикновена замяна на един и същи цвят по-тъмен или по-светъл. При тази размяна оттенък може да се максимум по 2-3 тона, разбира се, ако не сте блондинка от природата. В останалите случаи, за кардинал смяна на цвят направления е необходима процедура, става за която ще отидат в следващия блок.

Осветление, или блондирование

Под тази процедура предполага промяна в цвета на къдрици, при който оксиданти напълно премахване на оцветяване пигмент с всеки косъм. Блондирование може да действа като самостоятелен метод за промяна на нюанса на направления за по-светли тонове или придружава с класическо боядисване на косата. Технологията на оцветяване е същата, както и при традиционната смяна на цвета на къдрици.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Съставът се нанася на косата и е оставено в точното време. В процеса на процедурата се извършва пълно отстраняване на естествен пигмент, който прави косата много по-отпусни се. Блондирование се отнася до доста вредно техники, защото това нанася значителни вреди на косата. По-късно те се нуждаят от особенном грижа и защита.

Мелирование

Днес тази процедура придоби статута на една от най-популярните техники за боядисване на коса. Мелирование включва плавно или разлика от промяна на цвета направления. Тъй като при процедурата красящими средства се обработват някои къдрици, а след това тя се счита за по-щадящей.

Има 4 вида мелирования:

 • Класическо. При подобна процедура осветляются някои прядки, а тяхната дебелина и ширина може да се промени. За да придават автентичност локонам, вторият цвят е различен от естествения 2-3 тона. И обратно, за да се подчертае контраста между кичури, някои от тях значително потъмнява. Вторият вариант е доста радикален и нанася сериозна вреда на локонам. Така че при суха и чуплива косата му поведение не се препоръчва.
 • Често. При такъв мелировании са оцветени горните направления. Много ефектно изглежда на тъмни къси косата.
 • Обратното. При тази процедура се случва оцветяване в светли къдрици в по-тъмни тонове.

Техника мелирования има и няколко други сортове, и най-популярната от тях – това е оцветяване на косата технологията „Отблясъци“. При подобна процедура не се използва фолио, а капитанът нанася обесцвечивающую боя с четка, което създава видимост на слънчеви лъчи в косата. Изглежда подобни фигура много ефектно и интересно, особено на тъмните дълги прядях.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Колорирование

По тази технология предполага оцветяване направления в няколко цветове, близки до естествения цвят на косата, или, напротив, рязко контрастиращи. Основното предимство на тази процедура – това е възможността за прилагане я на всички локонах: тъмни, светли, сива, мелированных. Колорирование придава обем прическа и създава ярък незабравим образ.

Нова технология на оцветяване на косата. Омбре

Много популярна техника, при която комбинируется калифорния мелирование и вертикално колорирование. За коса са основните нюанси – обикновено те не са повече от три. След което направления са оцветени по такъв начин, че да се получи плавен преход от тъмните корени до светли върховете. Омбре – доста сложно оцветяване на косата, затова е правилно да го изпълни, може само да стилист с дългогодишен опит. В противен случай прическата ще се превърне в шарен връзка.

Въпреки че техниката омбре се появява сравнително наскоро, е прието да се разграничат няколко вида подобно оцветяване:

 • Класическо. В повечето случаи корените на косата остават непокътнати или ги подкрашивают в по-тъмен цвят. Средната част на къдрици осветляется в 4 цвята, върховете – на 8. За този тип омбре се избират цветове, по-близки до естествената палитра.
 • Обратното. Този вид оцветяване, ефектно изглежда страхотно на косата средна и къса дължина. За разлика от класическите върховете се получават тъмни, а корените – светли.
 • Цветно. В този случай, съчетани с ярки контрастни нюанси.
 • Рязко. Вместо да се осъществи плавен преход от един цвят в друг, създава остра граница между корените, междинна и една ръка.

Технология омбре оцветяване на тъмни коси не се отнася до жалят процедури, в края на краищата, за да се създаде преходи, е необходимо радикално осветление, както и прилагането на устойчиви бои. Не може да се каже, че тази техника е годна за светли косми. Въпреки че в този случай не трябва да се използват осветляющие лекарства, прилагането на устойчиви оцветители все още не може да избегне.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Шатуш

Тази методология е, по същество, нещо необичайно мелированием. Технология за изпълнение на боядисване на коса в този случай, е следният: избрани направления в хаотичен ред. След което те осветляются, но не и до корените. Тази техника създава впечатление за по-малко выгоревших на слънце коса. Процедурата отнема не повече от 40 минути и да причинят минимални вреди на локонам. Технология шатуш може да оцветите косата на всяка дължина.

Технология на боядисване на коса балаяж

Модерен вариант на мелирования, при която поясни и боядисани само върха на кичура коса. Понякога се използват няколко варианта на цветове и прехода между тях може да бъде плавно, така и студен. В първия случай, оцветители подбират под различни от естествения цвят на 2-3 тона. Във втория също върховете на осветляются и боядисани в доста интензивен и дори екзотичен цвят. Особено популярен е сега „прическа русалка“ със зелени, розови и лилави кичури.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

3D оцветяване

Една от най-популярните разновидности на колорирования. Благодарение на тази технология може да даде значителен визуален обем на прическа. 3D оцветяване вписва като светловолосым, така и темноволосым момичета. В идеалния случай, преди да се изпълнява тази технология, се извършва компютърно моделиране на бъдещата прическа. Но повечето салони, уви, не са на правилното оборудване. Така че трябва да разчита на уменията и безупречен вкус стилист.

В 3D-боядисване се използват не повече от 3 нюанса, като един от тях е основен и два допълнителни. Цветовете са подбрани максимално подходящи един за друг, както и до естествения тон на косата. Контрастиращи цветове и резки преходи са недопустими при този вид боядисване на коса. Технологията на оцветяване е, както следва:

 1. На кичури тилната част на главата от ухо до ухо се прилага основна, по-тъмна боя.
 2. Основната част от останалите коса е покрита същия тон.
 3. Къдрици са разделени от тила до челото си на малки кичури с ширина 4-5 виж
 4. Техните обагрени две допълнителни цветове по цялата дължина, като се редуват нюанси помежду си.
 5. Границата между кичури не трябва да се хвърля в очите, така че косата отново се разделя на кичури и след това отново се оцветяват.

След преминаване на процедурата къдрици изглеждат ярко и естествено, този ефект се запазва достатъчно дълго. В края на краищата, все краищата съвсем не развалят цялата картина. Така че няма нужда да се повтаря 3D оцветяване по-често от веднъж месечно.

Иллюминирование на косата

При този метод на боядисване се използва специална устойчива боя. В нея не амоняк и други оксиданти, и не причинява вреда на локонам. Освен това, боя, придава блясък и здравословен вид дори и повредени коси, а също така добавя обем прическа. Средство за защита е много стабилно и не се отмиват повече от 2 месеца. След този срок, процедурата се препоръчва да се повтаря. Единственото противопоказание за провеждане на иллюминирования – гъста коса и мазна кожа на главата. В този случай е резултат от прилагането на боя изглежда доста непривлекателна.

Оцветяване на косата: технология на лакиране и група оцветители

Трафаретное оцветяване

Доста смела технология на оцветяване. По време на процедурата бои се нанасят на къдрици с помощта на различни шаблони. В резултат на това косата си остават различни фигури, геометрични фигури, животни щампи и флорални мотиви. В крайна сметка, на всяка рисунка, на която е достатъчно фантазия при стилист.