Косопад при деца

Причини за косопад при децата. Алопеция при деца може да се развие по най-различни причини. Могат да я провокират като гъбична инфекция, така и детски неврози.

Косопад при деца С проблема оплешивяване трябва да се изправи не само на хората над четиридесет години. Понякога алопеция може да се прояви и при новородени бебета. Родителите, забелязвайки у дете силен косопад, веднага започват да се паникьосва, не знаейки какво да предприемат в такава ситуация. Нашата статия ще кажа, че това алопеция при деца, защо тя се развива и какво да направя при силен косопад при грудничков.

Причини за косопад при децата

Алопеция при деца може да се развие по най-различни причини. Могат да я провокират като гъбична инфекция, така и детски неврози.

Към най-често срещаните причини за детско оплешивяване са:

 • Нервни разстройства;
 • Счупен психо-емоционалното състояние на детето;
 • Неправилното функциониране на щитовидната жлеза;
 • Наследственост. Често алопеция се появява при деца, при родители, които също имат този проблем;
 • Локални инфекции (например, болест на зъбите);
 • Пренесени заразни заболявания (пневмония, грип, шарка). След лечение на тези заболявания на космения покривка на кожата на главата на бебето, като правило, се възстановява;
 • Изгаряния и наранявания на кожата на главата;
 • Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, апендицит;
 • Неправилното функциониране на надбъбречните жлези, нисък имунитет;
 • – Бери, недостигът на микроелементи, алергични реакции;
 • Системен лупус еритематозус;
 • Желязодефицитна анемия;
 • Захарен диабет;
 • Гипервитаминоз (излишък в организма на бебето витамин А);
 • Лошото хранене и недохранване;
 • Крехкост на косата, развиваща се дължи на аномалии на косата пръчка.

Към причините за развитието на алопеция при деца са също така кожни гъбични заболявания и нервни разстройства.

 1. Тения е най-честата причина за загуба на коса в детска възраст. Този гъбички засяга кожата на главата, под косата, а също и в областта на растеж на мигли и вежди. В резултат на това косата покривка започва да пада. На кожата на главата, на място паднали на косата се образува тъмно петно. За диагностициране на тения, лекарят поема на терени с лезията, за извършване на лабораторни изследвания. Лечение на трихофития се извършва с помощта на специални шампоани и мазила.Най-често малките пациенти при изплащане на трихофития предпише лекарство гризеофулвин (го приемат навътре) и лечебен шампоан Низорал. Като цяло за пълно излекуване лишава детето трябва да мине восьминедельный курс на лечение.
 2. Увреждане на космения пръчка. Тази причина за загуба на коса най-често се появява при млади момичета. По време на плетене на косичек или свиване на косата в опашката на космените пръти силно перетягиваются и стават по-слаби. Освен това, травма на косата могат да възникнат в резултат на такива заболявания като Трихотилломания. Детето постоянно възниква желание да извадя от себе си за косата. Този заболяване, лошо се поддават на лечение. В този случай е необходима помощта на психолог, който ще бъде редовно изпълнява с малко дете релаксационные техника.
 3. Гнездная алопеция . При този вид заболяване на главата на бебето се появяват плешиви петна с кръгла или овална форма. В този случай за ефективно лечение е необходимо да получите консултация от дерматолог. Ако лечението се започне навреме, тогава има шанс за поне частично възстановяване на изгубени космения покривка. Огнища на гнездной алопеция се появяват, главно в теменните и фронталните области. Ако не предприемат действия за лечение на гнездной алопеция, отделни запълват да се слеят в една голяма. Често гнездный вид алопеция се развива едновременно с промяната на формата и оцветяване на ноктите (витиго).Характерно за тази болест все още не изследвано до край, така и ефективни лечебни методики срещу гнездной алопеция не. Тази болест е много коварна и дори и след пълна ремисия може след известно време да се прояви отново.
 4. Телогеновая алопеция се наблюдава при малки деца, а основният симптом на заболяването – забавянето на растежа на косата.

Как изглежда детско алопеция (снимка)

Косопад при деца Косопад при деца

Колко е опасна загуба на коса за здравето на детето

Засилената загуба на коса при детето винаги е причина за безпокойство. Родителите веднага задават въпроса – доколко това е опасно? Заплаха за здравето на бебето при алопеция, със сигурност има. И колкото по-късно сте с малко дете консултирайте се с вашия лекар, толкова по-лошо.

При много деца, които паднаха на косата в продължение на години да растат без прилагане на терапевтични процедури.

Въпреки това, ако забележите, че бебето губи косата – не си струва да пусне в себе си тази ситуация. Веднага се консултирайте с педиатър, защото алопеция при деца може да възникне на фона на хронични и инфекциозни болести, което, от своя страна, създава опасност за здравето на детето.

Най-неблагоприятни ще прогноза за развитието на алопеция, в ранна детска възраст. Ако лекарят не е своевременно да установи причината за появата му, след това дете постоянно ще се появят рецидиви, дори и след проведено лечение.

Какво да правя, ако бъдат открити плешивост дете

Косопад при децата, разбира се, трябва да се лекува. Като ефективността на терапевтични процедури ще бъдат по-високи, ако диагнозата е била поставена е вярно и своевременно. Методи за лечение на детска алопеция ще зависи от причините за възникването му. Загубата на коса ще престанат, ако ще излекува основното заболяване.

Да се обърнат към детето на лекар струва дори и в случай, когато болестта е само началото.

В начален стадий на оплешивяване специалист ще предпише на детето профилактично лечение, насочени към укрепване на имунната система. Ако превантивна терапия на резултатите, няма да даде, това дете трябва да мине курс на физиотерапевтични процедури (включително ултравиолетова светлина). Добър ефект ще дадат и различни гелове, лосиони и мазила, активизирующие растежа на косата.

Ами ако случаят е стартирала, лекарят ще предпише адекватно медикаментозно лечение с прилагане на глюкокортикоиди. Детето също е желателно да се вземат при алопеция мултивитамини, понякога е необходимо прилагането на инжекции с алое.

Ако забележите, че бебето е силно падане на коса, следвайте тези насоки:

 • Задължително се консултирайте с лекар, за да разберете причината за възникване на алопеция;
 • Със сигурност ще получите консултация от детски лекари (дерматолог, гастроентеролог, невролог, ендокринолог, миколога);
 • Детето трябва да се подложи на пълно диагностично изследване, предаде анализи (включително и проведе проучване на косата, за да се установи нивото на микроелементи);
 • Не правете самолечение! Преди да използвате народни методи за лечение на детска алопеция със сигурност ще получите консултация от лекуващия лекар-педиатър.

По-подробно за лечението на детския оплешивяване прочетете в статията: Лечение на алопеция при деца. Основни причини и видове детска оплешивяване .

Че е забранено да се правят при косопад дете

При поява на признаци на алопеция при деца, много родители започват да се паникьоса и да правят грешки. Грешно самолечение, в комбинация с неправилно хранене и липса на витамини – всичко това води до влошаване на проблема.

За да не ги предотврати, възползвайте се от следните препоръки:

 • На първо място забравете за самолечении. Не се знаят причините за загуба на коса при детето, не можете да изберете лекарствени средства. Трябва да започнете да се определи точната причина, поради която се появява оплешивяване;
 • Не давайте на бебето вредни храни, най-добре помислете дали си на хранене (като се отдава предпочитание на зеленчукови и витаминен ястия);
 • Не пренебрегвайте този проблем, това може да доведе до влошаване на състоянието на здравето на бебето.

Профилактика на косопад при деца

Алопеция (мъжки тип оплешивяване) от предучилищна възраст доставя много неудобства, а не само на родителите си малко дете, но и неговите родители. Грозно плешиви петна на главата изглежда грозно, а вътрешните проблеми на организма при липса на медицинска помощ бързо се влошиха. Но появата на такъв проблем може да се избегне.

Косопад при деца и неговите усложнения може да се предотврати, като следвате такива съвети:

 • Опитайте се редовно да се проведе с бебето на преглед при педиатър, дерматолог, ЛОРа, терапевт;
 • По-често состригайте косата на бебето, а момичетата по-рядко заплетайте опашка (те са силно перетягивают косата и може да стане причина за детската алопеция);
 • Ако симптомите алопеция вече са се появили, се препоръчва измиване на главата на детето колкото се може по-рядко (максимум – два пъти в седмицата). Това ще позволи да се избегне загуба на отслабената волосинок.