Къна за коса: ползите, вредите, какво да избират, нюанси, рецепти, тайни употреба

Натурална, по-евтина и всички познати къна за коса: ползи и на вредите за какъв продукт да изберете, характеристики. Оцветяване с къна е полезно да прекарва при косопад, продуктът може да се прилага върху кожата и по цялата дължина, ефектът ще е видим само след няколко процедури.

Къна – най-първият продукт, който вспомнится в разговор за природен красителях. Тя се използва от най-древни времена, е евтина, лесна за използване, помага да се получат различни нюанси на червено и червената гама в домашни условия. Често се говори за полза на къна, но има ли тя в действителност? Не винаги е зелена на прах от пакетче оказва благотворно влияние на косата, в някои случаи той може да навреди.

Къна за коса: ползите, вредите, какво да избират, нюанси, рецепти, тайни употреба

Каква е ползата от къна

Къна представлява счукани листа лавсонии. Те съдържат витамини и дъбилни вещества в продукта открити следи от етерични масла. Ако се сравни хну с химически багрила, то бережней се отнася до косата, не разрушава пръчка, но при това може драматично да промени цвета си. Също така и в продажба на безцветен вид, който се използва изключително за медицински цели или последователно с класическа трева, когато необходимата сянка вече е достигнато, а възстановяващ курс трябва да продължи.

Каква е ползата къна за коса:

 1. Укрепване на крушки. Оцветяване с къна е полезно да прекарва при косопад , продуктът може да се прилага върху кожата и по цялата дължина, ефектът ще е видим само след няколко процедури.
 2. Да се отървем от пърхота. Къна ще напусне „сняг“ на главата, ще лекува и почистване на кожата.
 3. Срещу омазняване. Къна подсушивает кожата на главата, абсорбира мазнини, придава на косата чист вид, прави обемни.
 4. За обем. Къна прониква дълбоко под епидермиса, изпълва косата, прави го по-дебел. Веднага след прилагане може да го види. Ако висока порьозност, след това обемът на опашката може да се увеличи с 25-30%.
 5. Няма ограничение по възраст или здравословни причини. Боядисване на коса с къна можете дори за бременни и кърмещи жени, деца или тийнейджъри, също така да използвате продукт за лечение.
 6. Намаляване на неговата структура по възраст. Това се постига и чрез попълване на пръчката дубильными и други вещества, косата става здрава, твърда, гъста.

До достоинствам продукт може да се дължи на ниска цена, достъпност, хну могат да бъдат закупени във всеки магазин. Естествен оцветител лесно се използва в домашни условия, в сухо състояние, той се съхранява при стайна температура.

Видео: Боядисване на коса с къна и басмой

Вреда къна и противопоказания

Въпреки огромната полза къна тя може да предизвика и някои навреди. Често срещан проблем – непопадание в точния нюанс. Това се смята за козметичен дефект, но и оказва голямо влияние върху емоционалното състояние. Понякога къна „отива“ в зелен или сив оттенък, което е не само неприятно, но и е трудно да се определи.

Каква вреда къна косата може да причини:

 1. Подсушете. Ако косата сами по себе си, болни, слаби, повредени, сеченые, това естествен оцветител само ще влоши състоянието.
 2. Да предизвика алергии. Дай, макар и естествен, но индивидуална непоносимост се среща.
 3. Сплескан къдрици. Боядисване на коса с къна след химична вълна може да доведе до распрямлению къдрици , и неравномерно.

За недостатъци на продукта може да се дължи на слаба цвят на мастилото способността на седине. Къна придава оттенък, но той не ще бъдат еднакви. Още един проблем – премахване на цвят. Използват химически оцветители след къна е възможно само в рамките на 2-3 месеца, в някои случаи се изисква пълно отращивание естествен цвят.

Индийската, иранската, китайски?

Ползи къна ще зависи от страната на производство. Сега в магазините може да се срещнат обогатени с масла и екстракти от билки, природни оцветители. Добавки за намаляване на вредите, предотвратяват высушивание, грижи за косата. Също има своеобразна къна. Тя ви позволява да получите най-различни нюанси на кафяво, медни и червената гама. Тук трябва да се разглежда конкретно състав, често производителят е неискрен, добавя химия. Но най-често е била и остава обичайната суха трева в пакетчета.

Къна за коса: ползите, вредите, какво да избират, нюанси, рецепти, тайни употреба

Основните видове естествена къна:

 1. Иран. Именно тя е най-евтината и има почти във всички магазини. Този вид къна силно изсушава косата, дава червени и медни нюанси.
 2. Индийска къна. Това е по-качествен и скъп продукт, в магазините е трудно да се намери, но винаги може да се купи в интернет. Тази къна дава повече витамини и хранителни вещества на косата, бережней към тях се отнася, помага да нюанси на червените цветове.
 3. Китайската къна. Рядко се среща продажба на дребно или се маскира под ирански продукт. Често тя е подсилена от китайски билки, които не винаги са посочени върху опаковката. Изсушава косата, както и иранската къна.

Нюанси на къна в косата

Оцветяване способности на продукта е висока, но резултатът ще зависи от изходния цвят, а също и на технологии, хормонален фон, на състоянието на косата. Ако на тях вече разполага с химическа боя, резултатът може да бъде непредвидимо или къна просто няма да стане. Не си заслужава да погледнете таблицата с нотки на къна в интернет, шанс да влязат в желания от вас цвят минимален. По-добре да се съсредоточи върху данните, които дава производителят. Колкото по-скъпи и по-къна (индийски), толкова по-вероятно е да прекарате добро оцветяване.

С повишено внимание трябва да се използва хну на светли и русых косата. Има голяма вероятност, че вместо красиво меден цвят ще се появи неприятен оттенък на жълта слама. Единственият изход е да се опитаме да хну на малък кичур коса във вътрешността на прически.

Къна за коса: ползите, вредите, какво да избират, нюанси, рецепти, тайни употреба

Тайните на използването на къна

За да получите от продукта е не само красив цвят, но и максимална полза, за намаляване на вредите и да се предотврати иссушивание на косата, трябва да се готви маса за оцветяване правилно. В никакъв случай не може да се използва метална купа се разбърква трябва само дървени или пластмасови пръчки, плешките, лъжици. За масите е достатъчно, трябва правилно да се изчисли според върху опаковката. При дългата коса разумней веднага да вземе 10-20 грама повече. Разболтать малко прах, добавете няма да стане.

Тайните на използването на къна:

 1. Вместо вода може да се използват билкови отвари. Те ще допълнително захранване, а също така ще помогне да се промени оттенък. Лайка и магданоз, поясни, хибискус и отвара от лук, кора дава зачервяване, кафяви и кестени цветове се добавя кафе, черен чай.
 2. Изливат на прах трябва да се гореща течност, но не вряща вода. За да се освободи багрилни пигменти от къна, продукт произведена не по-малко от 5 часа, най-добре цяла нощ. Чиниите се покрие, като периодично се разбърква.
 3. Нанесете хну е по-добре върху леко влажни коси последователно по прядям. За терапевтичен ефект може да си, за да разтривайте кожата на главата, помассировать.
 4. След нанасяне на къна главата на фолио от полиетилен, за да направления не изсушава, и боя започна да действа.

Използвайте безцветна къна

Ако целта на прилагането на къна за коса не е промяна на цвета, а лечението след това настояват хну дълго не трябва. Достатъчно се налива гореща течност, оставете за един час. След това за същото време издържат на косата, кожата на главата.

Че може да се добавя в маски от къна:

Къна за коса: ползите, вредите, какво да избират, нюанси, рецепти, тайни употреба

Общи правила за ползване на маски от къна, носещи полза за коса, не се променят: продукти трябва да се нанасят преди измиване на главата. Ако косата има укладочные средства или те са твърде мръсни и мазни, това правило се променя. Първо трябва да се измие косата, след това да хну, след това просто изплакнете маската без шампоан, но с балсам. По време на отлежаване смес в косата на главата винаги е покрит с полиетилен, може допълнително да се изолира препълнена или кърпа, процентът на проникване на хранителните вещества вътре в пръта ще бъде по-висока.

Показване на цвят и колкото да хну

Време на експозиция къна обикновено е указано на опаковката. Ако косата е тъмна, може да се увеличи до 5-6 часа. Трябва да се знае, че окончателният цвят се проявява в продължение на два дни. Главата през цялото това време не може да се измие. Също така не си струва да използвате утюжки за изправяне на коса, плойки, горещи (термо) извиване. Желателно е време да се откаже от лакове за коса, пенок, мусове.

На всяко външно влияние в първите дни на косата не реагират по най-добрия начин. Но на тях може да се прилага незаличимо масло и серум за върховете. Те служат за допълнителна защита, при посещение на басейн, къпане в морето, разхождайки се под жаркото слънце.

Като се измие хну с коса

Смывание с къна коса е един от най-неприятните моменти, поради която много от тях обикалят по естествен оцветител страна. Разресването на растителни частици в продължение на няколко дни никой не се привлича. Но има един много лесен начин, който ще помогне на всички да се премахне от първия път.

Колко бързо се измие хну с косата:

 1. Наклонете главата си над мивката или в банята, выполоскать основната част от къна, с върховете на пръстите си поскрести кожата.
 2. Стиснете леко косата.
 3. Нанесете обилно балсам за коса. На дължина до раменете не по-малко от 70-80 г. Помассировать така, както вспенивают шампоан. Около 5-6 минути.
 4. Наклонете главата си, да се измие балсам заедно с останките от къна. При нужда повторете отново.

Освен пълно отстраняване на частици от къна, по този начин ви позволява затваряне на люспи, за да се получи идеално гладка и красива коса. Нека новият цвят само радва!

Видео: Елена Ева за безопасна боя за коса