Психосоматика: косопад

Загубата на коса в малки количества е в норма – това е свидетелство за естествени процеси, замяна на старите клетки с нови. Лоши гени, които допълват от психологически причини, може да влоши състоянието на косата

Загубата на коса в малки количества е в норма – това е свидетелство за естествени процеси, замяна на старите клетки с нови. Обаче активно косопад винаги свидетелства за проблеми със здравето. Ако тази ситуация е следствие от заболявания на косата и кожата на главата, нормализира състоянието ви помогне лекар-трихолог. Освен това, има редица заболявания на вътрешните органи, които могат да доведат до този симптом. За лечение на подобни заболявания има специални шампоани, маски и други лекарства, както и масажни процедури.

Обаче случва се, че лечението не дава резултат, и истинската причина за оплешивяване разкрие не успява. В този случай има вероятност, че болестта носи психосоматичния характер. Нарушения на нервната система влияе на косата в голяма степен, както в ежедневието стрес съпътстват всеки. Ако диагнозата се потвърди, трихолог не може да ви помогне – защото корените на проблема лежи много по-дълбоко. За да възвърнете красотата на косата и да доведе тялото си в норма, необходима е продължителна работа по стабилизиране на психологическото състояние.

Психосоматика: косопад

Психосоматика: косопад

Съдържание на материала

Психосоматика: какво е това

Често срещано мнение е, че причината за всички болести – нервите, не е толкова далеч от истината. Психосоматика изучава връзката психологически проблеми с физическото здраве. Според сегашните изследвания, 75% възникващи у човека болести са психосоматическими и произтичат от тревоги и нервозов. Обясни това не е трудно: вещества, произведени на нервната система, влиза в контакт с имунитет, за да повлияят на състоянието му. Психични заболявания пряко унищожаване на защита на организма, става причина за множество телесни заболявания.

Загубата на коса или косопад – един от основните признаци на психическо разстройство. Причината за тази беда може да се конфликти в семейството или на работа, умора, напрежение и други отрицателни емоции. Последици, заедно с появата на пърхот и себореей, може да стане по-интензивен косопад и дори цели направления. Във връзка с по-голямата эмоциональностью тази заплаха, по-често е изложен на слаб, а не силен пол: за статистиката на проблемни коса има всяка трета жена.

Психосоматика: косопад

Загуба на коса е един от основните признаци за психично разстройство

Защо от стрес косата пада?

Психосоматични разстройства могат да се проявяват по една от трите причини:

 1. Лоши гени, които допълват от психологически причини, може да влоши състоянието на косата;
 2. Директно входящи напрежения: значими събития, участващи зад себе си силен шок;
 3. Постоянен вътрешен диалог, който може да бъде причинено от чувство за вина, конфликти със себе си, комплексите, застарелыми обиди и други. Това е възможно, например при страх от отхвърляне, която преследва човека в обществото. Вечният страх „да направи нещо, което не е така“, неспособност да се вземе нещата в свои ръце води до това, че голяма част от енергията се изразходва за безпокойство, а не към решаване на съществуващите проблеми. Натрупаните страхът също може да бъде следствие от неполноценной сексуален живот и негармоничной обстановка в семейството.

Има два състоянието на нервната система, способна да доведе до такива последици:

 1. Хроничен стрес. Ако нестабилно емоционално състояние придружава вас в продължение на дълъг период от време, това води до смущения в работата на всички системи на организма. В резултат на това косата не се доставя точното количество кръв и кислород, което води до отслабване. При продължителна и клинична депресия е възможно пълно спиране на растежа на коса, тъй като космените фоликули, няма да получи необходимите хранителни вещества, с течение на времето да умре. Възстанови предишния вид рошава коса вече да не е възможно.
 2. Внезапни сътресения. Да се каже за косата, че те стана на края – не е толкова преувеличено, това наистина се случва при рязко нервно всплеске. При това свиване на мускулите, поради които косата закрепена на главата, което води до нестабилност. Едно докосване на ръка или гребен на главата в такъв момент може да доведе до загуба на къдрици. При липса на рецидив след такъв катаклизъм косата напълно да се възроди по-късно в продължение на 3-4 месеца.
Психосоматика: косопад

Хроничен стрес — една от причините за загуба на коса

Освен това, при нервно безпокойство, това състояние се пренася и на тялото, намиращо се в неустанном напрежение. Поради неестествено положение на гърба, врата и крайниците е нарушено кръвообращението и обменните процеси. Подобна ситуация може да възникне при „седнало“ начин на живот.

Интересно: Психично заболяване трихотилломания се характеризира с непроизвольным выдергиванием собствена коса на главата си. Такава навик може да доведе до външни причини(липса на желязо и мед в организма, черепните травми), така и вътрешна. Заболяването често провоцируется продължителна депресия, повишена тревожност или дори шизофрения. Трихотилломания изисква непременного лечение от специалист.

Как да се определи, че причината за болестта — неврози?

За това, за да се достигне до профильному специалист, човек трябва да знае причината на заболяването. Разбира се, точен отговор може да даде само на прегледи и диагностика, но редица симптоми все още може да ви даде представа. Можете да уверено предположи психосоматику, ако:

 1. Косата пада постепенно, в продължение на дълъг период, но всеки ден броят им постепенно се увеличава. Ако алопеция други, не на психологически причини – например, възраст, болест или генетично предразположение – тя рязко се случва, косата редеют за кратък период от време.
 2. В допълнение към загуба на качеството на косата се променя към по-лошо. Главата трябва да мият по-често от обичайното, тъй като себум се отделя в големи количества (в норма косата трябва да изглежда чиста, в продължение на два-три дни). Външен вид къдрици и оставя много да се желае: цвят накърняват или се губи обем. Това обуславливается хормонален провал, който неизбежно след себе си води до продължителна депресия.
 3. Влошено състояние не е само прическа, но и на кожата в целия организъм, както и нокти. Именно тези три сфери засяга предимно развиват невротични състояния. Кожата се променя светлината, остарява, често могат да се наблюдават листа на малки частици. Ноктите стават крехки и слоистыми.
Психосоматика: косопад

Слоящиеся ноктите и падане коса — признаци на психосоматики косопад

Да открият у себе си проява на всички, или по-голяма част от тези симптоми, консултирайте се с вашия проблем-невролог или терапевт. Това ще помогне да се разкрие първоначалното причината за заболяването и да се намери решение на проблема. Може би така и не вдъхнови сам се установи връзката между потрясшим вас събитие от живота си и състоянието на здравето. Отыскав исток заболяване, можете да го промените продължение. Но и да се откажат от лечение на профила на специалист, не си струва: за да се отървете и от причините и проявите на заболяването, ще ви е необходимо едновременното наблюдение.

Интересно: Често след откриване у себе си на този проблем, пациентът започва да изпитва силен страх от загуба на и останалата част от косата. Допълнителни преживявания само влоши положението, и плешивост продължава. Затова, когато се сблъскат с симптом, важно е да не се поддават на паника, а своевременно да се започне лечение.

Как да възстановите косата след нервни сътресения?

Освен за наблюдение на специалист, както и използването на определени лекарства, не трябва да забравяме и за самостоятелно грижи за шевелюрой:

 1. За косата изключително полезни са витамините A, група B, D, E. по-Често яжте храни с високо съдържание на, или приемайте под формата на лекарства.
  Психосоматика: косопад

  Храни с високо съдържание на витамини E, A, B, D

 2. Редовно правете масаж на кожата на главата, а също и на врата – дори най-проста. Можете да го направите ръчно, както и да специален гребен или други измишльотини. Масаж осигурява притока на кръв към космените фоликули и ги насища необходимите вещества.
 3. Използвайте маски на основата на масла и други натурални съставки, се приготвят като ополаскивателя отвари от билки. Рецепти може да се научи от народната медицина или други източници.
 4. Купувайте специални шампоани и балсами, предназначени за лечение и възстановяване чуплива, изтощена коса. Има специални лечебни линия на средствата, за ориентирани в такава ситуация. Не забравяйте за индивидуален подход към вашия тип коса: за сухи и мазни видове се нуждаят от различни средства.
 5. Подстригайте върховете на всеки час и половина-два месеца. След окончателното установяване на диагнозата може и изобщо подстричься, макар и не твърде кратко. Психолозите смятат, че подстригване – особен начин да бремето на миналото и да се отървете от свързаните с тях страхове. Освен това е полезно и за косата, и на физическо ниво.

Пример за изправяне на средства, които лесно се готви в къщи:

Психосоматика: косопад

Зехтин — той е помощник при косопад

 1. Най-лесната маска за лице – зехтин. Може дори да мине без добавки: достатъчно е да загрява се една четвърт чаша на водна баня и внимателно разтривайте в косата. Начин можете да използвате, включително и за профилактика. Време держания не е ограничен – най-добрият вариант е да се оставя на масло през нощта.
 2. Разтрийте чесън и лук и се смесват възниква каша. Нанесете маската върху главата си и се съхранява в продължение на един час, след това изплакнете по обичайния начин. При възможност на косата по-добре изплакнете отвара от лайка.
 3. Отлично средство за укрепване на косата – хена. Ако е обикновена къна и басма не ви устройват, използвайте безцветен. За по-добър ефект, смесете я с кисело мляко, щанд маса трябва да прилича на заквасена сметана. Да запазите тази маска трябва половин час.

Важно! По време На експозицията на всяка маска на главата се изисква покриване с фолио (като service) и увийте отгоре топла кърпа.

Диета при психосоматична загуба на коса

При алопеция най-добре временно да забравите за диети, насочени към похудание. Се лишава от излишните калории, може паралелно перекрываете множество полезни вещества път във вашия организъм. Те са необходими, за да може да завърши рехабилитационен период. Най-голямо количество съдържат витамини, зеленчуци, плодове, масло, яйца, мазна риба, животински черен дроб.

Психосоматика: косопад

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Освен от витамини, за борба с оплешивяването са необходими омега-3 мастни киселини, нормализующие състоянието на кожата на главата, и белтък. Това е строителен материал, на който се основават косата си, и който е незаменим за тяхното възстановяване. При липса на белтъчини организмът автоматично се прекратява му отсылку към косата си, за да натрупат запаси за другите жизнено-важни органи.

Препоръчително е да изпълни дневната норма на потребление на всеки един елемент:

ВитаминиПродукти съдържащиДневна норма
Витамин AРибено масло, масло, мляко, червени,
оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, билки
3300-5000 ME
Витамин EЗърнени храни, листни зеленчуци, растително масло15 мг
Витамин DЖивотински черен дроб, млечни продукти, риба100-500 ME
ПротеинПостно месо, яйца, ядки, извара,
бобови растения
80 г
ЦинкЗърна от пшеница, трици, морски дарове, гъби, месо, рыба5-10 mg5-10 мг
МагнезийТъмен шоколад, зърнени храни, боб, леща, авокадо350-400 г

От това, което е по-добре да се откаже?

Психосоматика: косопад

Прекалено честото миене на косата спомага за загуба на коса

Много от действията, извършвани от нас по инерция, не допринасят за съживяване на косата. Период На лечение, е по-добре да избягвате:

 1. Прекалено честото миене на главата. Това нарушава естествената микрофлору, лишава косата собствени масла, които да гарантират им здраве.
 2. Някои лекарства – като например, парични средства, разжижающих кръв, бета-блокери, лекарства, съдържащи литий, и някои други. За да се предпазят от нежеланите комбинация, консултирайте се с вашия лекар за лекарства, които приемате редовно. Най-вероятно ще ви препоръча алтернатива или понижаване на дозата.
 3. Средства за полагане и на вълна. Не използвайте сешоар, не красьте коса, избягвайте всичко, което влияе отрицателно върху тяхното състояние.
 4. Шампоани, в състава на които влиза сулфат, парабен и други химични елементи. По-добре да изберете грим на билки и други естествени съставки. Чудесно влияние върху косата средства с екстракти от бадем, кокосово масло, коприва, подбел, розмарин, брезови.
 5. Недохранване – няма значение, по причина на диета или липса на време. Приема на храна трябва не по-рядко от три пъти на ден, при това много е важно да не се пропускат закуската.
 6. Химически обработената храна, изобилието на сладки, продукти с високо съдържание на транс-мазнини.
 7. Емоционални вълнения преди лягане. Откажете се от гледане на телевизия по това време – по-добре какво да правите релаксиращи процедури.
 8. По възможност — всички от стреса и напрежението.

Видео — Как се лекува косопад народни методи

Профилактика психосоматического косопад

Най-добрият начин да се предотврати повторение на появата на загуба на коса – да работи над собствената си стрессоустойчивостью. Немалка роля тук играе здравословен начин на живот. Спорт, зареждане, редовни упражнения водят циркулацията на кръвта в норма и дава на тялото достатъчно енергия за спешна рехабилитация. Компетентен комбинация от периоди на активност с почивка е гаранция за хармонично душевно състояние. Работа не трябва да влияят отрицателно върху здравето: внимавайте за правилното рутината на деня, разумна натоварване, качеството на съня и храненето.

Да се възстанови след прекаран стрес ще помогне на пътуване, или просто набези на свеж въздух. Освен това, интегрирана работа с терапевт ще бъде в състояние да изгладят проблемите в отношенията, да се научат да приемат реалността и да живеят хармония с околните. Намаляване на броя на изискванията към света около нас, ние намаляваме поводи за стрес и притеснения.