Много чуплива коса: какво да правя, причини, лечение

Крехкост на косата причини най-често е банално — неправилна грижа, злоупотреба с козметични средства, за да се трупат, прилагане на метални расчесок, горещи. Недостиг на токоферол води до загуба и разрушаване на космения пръчка.

Красива, силна, лъскава и гъста шевелюра — един от симптомите на ухоженности и здравето на жената. Чуплива коса имат слабо на вид, лишени от естествения блясък и гъвкавост, лошо се поддават на полагане, не се държат форма и изглеждат неухоженно.

Крехкост на косата е проблем не само естетическа, но и от физиологичните. Лечение на чуплива коса трябва да застрояване и човек трябва да започне с изясняване на факторите, които оказват влияние върху структурата и фоликули. Причината за нарушение на красотата и еластичността на косата може да стане външни и вътрешни фактори. Измислянето на причини и лечение чуплива коса — проблемът се движат много жени.

Красива, силна, лъскава и гъста шевелюра — един от симптомите на ухоженности и здравето на жената. Чуплива коса имат слабо на вид, лишени от естествения блясък и гъвкавост, лошо се поддават на полагане, не се държат форма и изглеждат неухоженно.

Крехкост на косата е проблем не само естетическа, но и от физиологичните. Лечение на чуплива коса трябва да застрояване и човек трябва да започне с изясняване на факторите, които оказват влияние върху структурата и фоликули. Причината за нарушение на красотата и еластичността на косата може да стане външни и вътрешни фактори. Измислянето на причини и лечение чуплива коса — проблемът се движат много жени.

Етиология

До външни причини изтощение са:

 • лоша околна среда — замърсен въздух, смог, много твърда вода;
 • грешен начин на живот — тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, преяждане, липса на течност;
 • стрес — хронична умора, безсъние, физическо и психическо пренапрежение;
 • неправилна грижа — използването на неподходящи козметични средства за измиване, недостатъчно внимание към проблема, честото използване на най-горещите инструменти за полагане;
 • химично въздействие — честото боядисване на косата, химически процедури и постоянни полагане;
 • температурни въздействия — горещ въздух, ултравиолетови, на ниски температури.

Много чуплива коса: какво да правя, причини, лечение

Здраве и диагностика на организма

Вътрешните причини за чуплива коса е много по-разнообразен, по-сериозни и по-опасни за организма като цяло, така че те трябва да се открие на първо място. Крехкост на косата може да предизвика:

 1. Желязодефицитна и серповидноклеточная анемия, вследствие на което тялото изпитва кислороден глад. Хипоксия може да се дължи и на други причини, крехкост на косата при това е само един от външните признаци на проява. На фона На общия недостиг на кислород сложно микроциркуляция на кожата, нарушен храненето на кореновата система.
 2. Заболявания на стомашно-чревния тракт и свързаните с тях нарушения на обменните процеси в организма често води до проблеми при изсмукване на кръв от витамини, минерали и други полезни вещества. Чуплива коса — чест спътник проблеми на храносмилателната система, особено що се отнася до заболявания на червата, черния дроб и жлъчния мехур.
 3. Заболявания на бъбреците и отделителната система често предизвикват несигурност , истощенность, поредение рошава коса, а също така водят до увеличаване на седины. От правилното функциониране на бъбреците зависи водно-литиева баланс на организма, от него зависи от нивото на влага в пръчки поставени и структурата на всяка волосинки. Нарушения на очищающей функцията на бъбреците водят до неговото натрупване на токсини, което предизвиква изтощение на фоликули.
 4. Хронични инфекции и интоксикация на организма, провоцируемая тях, причиняват сухота и възпаление на кожата на главата. Космените пръти имат висока чувствителност към различните отрицателни фактори, тъй като в фоликулите се наблюдава висока скорост на метаболитните процеси. Интоксикация може да доведе до заболявания на дихателните пътища, скритите латентни възпаление на вътрешните органи. Дори монотонност на кариес може да стане причина за това, че космите стават сухи и крехки.

Според проучвания на специалисти трихологов в повечето случаи косата се изчерпват и се разпадат най-често се дължи на външни фактори. Крехкост на косата причини най-често е банално — неправилна грижа, злоупотреба с козметични средства, за да се трупат, прилагане на метални расчесок, горещите клещи, утюжков, сешоар и маши за коса.

Още един важен фактор, който влияе негативно на косата, е с ниска температура. Тук се има предвид не само прегряване, но студено. Излизате през зимата на улицата без главния убора с косата си, вие сте ги излага на стрес. За защита на косата трябва да се внимава през лятото и по време на почивка на морето, защото солената морска вода, слънчева светлина и хлорираната вода на басейна отрицателно влияние върху тяхната структура и корени, изчерпват, причиняват сухота и крехкост.

Витамини в помощ

Ако изяснени причините, провокира чуплива коса, какво да прави, реши вече не е толкова трудно. На първо място трябва да се положат усилия за премахване на всички негативни и стресиращи фактори. Лекува изтощение и възстановяване на шевелюру трябва да се започне с прием на витамини и промени в диетата.

За укрепване на структурата и коренова система, е важно да вземете витамин с-минерален комплекс, съдържащ голямо разнообразие от минерали (селен, желязо, цинк, магнезий, калций, силиций, хром).

Много чуплива коса: какво да правя, причини, лечение

Микроелементи са градивните елементи на защитната обвивка (кутикула) коса, баланс на минерали, прави косата еластична, блестящи и здрави.

Съживяването на дори силно недохранени косата е възможно, благодарение на консумация на витамини:

 1. Ретинол (витамин A) — един от основните компоненти, той стимулира синтеза на еластин, колаген и кератин. Именно тези вещества осигуряват еластичността, гъвкавостта и мекотата на косата. Липсата на ретинол, е една от първите причини, които водят до сухота и чупливост на косъма.
 2. Токоферол (витамин E) — компонент на витамин баланс, отговаря за защита на косата от външни агресивни фактори, като се започне от атмосферни фактори до укладочных инструменти. Недостиг на токоферол води до загуба и разрушаване на космения пръчка.
 3. Аскорбинова киселина (витамин C) — подобрява кръвоснабдяването и микроциркулацията на кръвта в кожата на главата, осигурявайки достъп до фолликулам на кислород и хранителни вещества. Отдавна са известни антиоксидантни свойства на витамин C, които защитават косата от вредното въздействие на свободните радикали, постоянно присъстващи около нас пространство.
 4. Витамини от групата B — важните компоненти на най-различни биохимични реакции и метаболитни процеси, води до ускоряване на растежа на клетките на косата, нормализующих хранене и нивото на омазняване на кожата на главата. Такова влияние, като цяло, укрепва косата, стимулира растежа и регенерацията на клетките.
 5. Никотинова киселина (витамин РР) допринася за овлажняване на косата и поддържа пигменти в тяхната структура. Това е вещество, се смята за едно от средствата за профилактика на седины.

Важно е да се отбележи, че при някои патологиях на храносмилателната система, усвояването на витамини е затрудненно. В такъв случай витамини и препарати на желязо е препоръчително да се инжектира курсове интрамускулно.

Хранене

В процеса на лечение не трябва да разчитат само на външен грижи и прием на витамини, трябва да се обърне внимание на режим и прием на храна.

Много чуплива коса: какво да правя, причини, лечение

Дневна дажба трябва да съдържа продукти, включващи в себе си необходимите витамини и минерали, натурални масла и ненаситени мазнини:

 • зеленчуци: моркови, зеле, зелен грах, аспержи, броколи, лук, зелена салата;
 • плодове и сушени плодове: пресни кайсии или сушени кайсии, ябълки, плодове от арония, шипка, стафиди, грозде;
 • млечни продукти: сирене, масло;
 • яйчен жълтък;
 • месни и рибни продукти: говеждо месо, черен дроб, морска риба, птици;
 • растителни масла: слънчогледово, соево, царевично;
 • ядки: орехи, бадеми, лешници.

Освен балансирано хранене, не трябва да забравяме и за достатъчно количество течност, защото именно недостигът на вода води до изсушаване и изтощение на косата.

Лечебни дейности

Терапевтични и ухаживающие процедури могат да се разделят на три групи:

 • професионални инструменти;
 • фармацевтични продукти;
 • народни методи.

Много чуплива коса: какво да правя, причини, лечение

Много от производителите на професионални средства имат собствени изследователски центрове, където работят тесни специалисти — дерматолози и трихологи.

Това им позволява да се изведе на иновативни формули за лечение на най-различни проблеми.

Повечето от най-известните марки прилагат в производството си ценни натурални масла, органични минерали, водорасли, морска и термальную вода, благодарение на това се постигат уникални резултати. Към недостатъците на лечение на косата с такива средства се отнася само един фактор — те струват доста скъпо.

Фармацевтичните аптечные лекарства срещу чупливост на косата се препоръчва да се използва изцяло като прием на витамини и външни средства за защита:

 1. Паста Сульсена на първо място е предназначена за борба с перхотью и себореей на кожата на главата, но тя все още подхранва косата, помага за укрепване на защитната обвивка и стимулира растежа им.
 2. Репевит — лекарство на базата на маслен екстракт от корени от репей, етерични и хранителни масла, съдържа голям брой витамини, органични съединения на силиций: протеин и инулин. Благодарение на интегрираната изложени, това е средство, укрепва корените, стимулира кръвообращението и обменните процеси, дълбоко подхранва и възстановява косата на по-дълбоко ниво.
 3. Рициново, морски зърнастец, репейное, бадемово и кокосово масло традиционно се използва за подхранване и овлажняване на недохранени и истонченных на косата. Можете да ги използвате както самостоятелно, така и в състава на сложни маски.
 4. Маслени разтвори на витамини A и E се използва за лечение и профилактика на чупливост на косата и разделяне на връхчетата. Можете да ги добавяте в шампоани и балсами, се използва в състава на маски и масажни масла. Витамини може да се разтваря в масло-основа и се прилага под формата на топлина по цялата дължина на косата и кожата на главата, след това се покрива косата с фолио и увийте с кърпа и се държи няколко часа.

Народни методи на лечение, чупливост на косата включват в себе си освен маски и хранителни масла използването на отвари и настойки от лечебни растения, растителни и животински мазнини, мед и продукти на пчеларството, млечни продукти, сокове от плодове и алое.