Защо пада косата на жените

Френски специалисти отделят три основни причини за косопад, от които са отблъснати и други причини. Симптомите и лечението. Вътрешните проблеми с организма като причина за загуба на коса.

Със загубата на коса трябва да се борят в истинския смисъл на думата, но преди да започне борбата, трябва да се намери причината за загубата на косата. И освен това, колкото по-рано започнем да се бори, толкова повече косата сбережем и по-скоро можем да си върне бившия плътност. Помислете за изследвания на западни специалисти, които се отделят три основни причини за загуба на коса.

Защо пада косата на жените Проблемът косопад е била актуална по целия свят, я се занимават с изследване на хиляди специалисти, и още повече производители на козметика за косата, почти всяка марка има серия против косопад.

Френски специалисти отделят три основни причини за косопад, от които са отблъснати и други причини:

  1. Генетично предразположение
  2. Вътрешните проблеми с организма
  3. Външни причини за косопад

Генетично предразположение към загуба на коса

Какво е генетично предразположение към загуба на коса? Това е, когато по наследство, човек се предава на определена комбинация от гени (полигенный вид наследство), което отговаря за поредение на косата. Това косопад се нарича андрогенна алопеция и лекува какво е косопад невъзможно, може само да се поддържа състоянието на косата, да не обръщам внимание на този процес, като например, антиандрогенные лекарства (блокират ефекта на хормоните на космения фоликул), определяне на стимулатори на растежа, физиотерапевтични методи на лечение (плазмотерапия, мезотерапия, лазер, рефлексотерапия).

Защо пада косата на жените Именно гените определят възрастта на започване на проблема, си активност, степента, до която косата може да поредеть.

Все пак андрогенна алопеция по-податливи на мъжете, тя засяга до 80% от мъжете и 50% от жените в течение на живота си.

По-подробно за андрогенную алопецию да прочетете в статията: Диагноза — андрогенната алопеция. Симптомите и лечението .

Вътрешните проблеми с организма, като причина за косопад

При жените загубата на коса, най-често са свързани с вътрешни проблеми на организма и това е доказано от многобройни научни изследвания и факти.

Ако тялото ви не разполага с някои витамини, минерали, микроелементи или други полезни вещества, то той намалява техния разход на по-малко от важни органи, като път коса се отнасят до него, така че ние първо забелязваме, че косата започва да пада, става суха и чуплива, а само тогава ние виждаме, че в организма, например, има малко желязо в кръвта или други необходими вещества.

Анемия и косопад

Най-честата причина за загуба на коса при жените е желязодефицитна анемия (недостатъчно количество желязо в кръвта). Тя може да се дължи на тежка и продължителна менструация, по време на бременността и раждането, при заболявания на храносмилателните органи и при неправилното хранене.

Защо пада косата на жените

Като цяло в човешкото тяло постоянно се намира около четири грама желязо, 60% от които живее в гемоглобине, 30% в ферритине, а останалата част се открива в миоглобине и ферментах.

Ако подозирате, че може да имате анемия, непременно се консултирайте с лекар, най-добре е да гематологу. Прочетете повече за косопад при анемия, можете да прочетете в статията Железодифицит и загуба на коса .

Препоръки: общ анализ на кръвта не показва цялата картина железодефицита, понякога при нормално гемоглобине, феритин може да бъде много ниско, т.е. запасите на желязо в организма може да бъде много малко. Трябва да се направят следните анализи: феритин, трансферин, желязо серум, общо желязо свързващ капацитет, ами и общ анализ на кръвта.

Хормонален дисбаланс и влошаване на косата

Хормоналният дисбаланс също е честа причина за загуба на коса, хормони в организма се изработват от момента на раждането и в продължение на целия си живот. Ето защо хормоналният дисбаланс може да възникне във всяка възраст, но най-често по време на бременността и след раждането, по време на пубертета и по време на менопаузата.

Защо пада косата на жените При хормонално дисбалансе косата стават скучни и крехки, могат да започнат интензивно да падат и дори с образуването на плешиви петна.  При жени на хормонално причинена от загуба на косата се проявява повече в областта на короната, в резултат на което кожата на главата диша навсякъде през косата си.

Хормонално косопад е трудно да се изчисли, тъй като „хормони не боли“, това означава, че вие не ще се чувствате болки или дискомфорт при нарушаване на хормоналния фон, освен, че в напреднал етап на болестта (промяна на тъкани, органи), а косата ще започнат да реагират много по-рано, така че не допускайте загуба на коса.

Косопад може да се наблюдава също и при дисфункция на щитовидната жлеза, на яйчниците и надбъбречните жлези. Повече информация можете да научите в статията косопад при нарушаване на хормоналния фон: основните симптоми и лечение .

Препоръки: за всяка жена е важно посети ендокринолог веднъж в годината и от време на време сдавайте анализ на кръв за хормони.

Проблеми със стомашно-чревния тракт и загуба на коса

За здраве и красота на косата, както и върху целия организъм се отразява на здравето на червата. Ние много рядко свързваме ЧРЕВНИ проблеми с косопад, но напразно, защото дисбактериоза, глисти, проблеми с черния дроб, задстомашната жлеза, лошо усвояване на полезните вещества причиняват косопад и влошаване на общото състояние.

Препоръки: загуба на коса, пристъпи на болки в корема, проблеми с храносмилането могат да бъдат симптоми на такива болести като язва, жлъчно-каменна болест, панкреатит, гуша, синдром на дразнимото черво. Затова е много важно своевременно да се обърнете към гастроэнтерологу.

Косопад при нарушение на кръвообращението

Всички хранителни вещества (витамини, минерали, микроелементи), които ежедневно се нуждаят от косата ни, идват до тях, заедно с кръвта. Така че, ако са стеснени капиляри и нарушено кръвообращението, а косата не получават достатъчно захранване, а от глад, в резултат на това се е отразило върху състоянието на косата, те стават безжизнени, скучни и започват интензивно да падат. Причина за нарушаване на кръвообращението може да се превърне в някакво общо заболяване (сърдечно-съдови, болки в кръста), както и честата консумация на кофеиносодержащих напитки (кафе, силен чай).

Защо пада косата на жените Препоръки: не водете заседнал начин на живот, правете спорт, ходи повече на открито, от време на време прекарват курсове за масаж на цялото тяло. Както и правете всяка вечер масаж на кожата на главата мека, масажна четка и когато миете главата си.

Прием на медикаменти и химиотерапия

Дори приемът на антибиотици може да доведе до загуба на коса, или хапчета налягане, антидепресанти, противозачатъчни хапчета и много други, при продължителна употреба може да предизвика косопад. След отмяна на хормонални контрацептиви, доста често се наблюдава повишена загуба на коса. Както се казва: „едно лекуваме, друго калечим“.

Защо пада косата на жените Препоръки: опитайте се по време на курс на лечение с лекарствени препарати за поддържане на косата специални укрепляющими сыворотками, ампулами и лосиони. А когато курсът на лечение е завършен, косата постепенно ще започне да се възстановява.

Недостиг на витамини, минерали и микроелементи

Недостиг в организма на витамини, микроелементи и други хранителни вещества директно влияние върху състоянието на косата. За красотата и здравето на косата отговарят: витамини от група В, особено В5, В6, В7, В9 и В12, както и на витамини А, е, С, желязо, цинк, магнезий, калций, селен, колаген, L – цистеин.

Защо пада косата на жените Неправилното хранене е винаги придружен от недостига на полезни вещества за организма, уверете се, че вашата храна е пълноценна и балансирана.

Лекарите казват, че след като недостиг на витамини и минерали в организма ще бъде възстановена, косата ще започне да расте и да се възстановява, но за това трябва време.

Препоръка: винаги яжте сезонни зеленчуци и плодове, пийте достатъчно количество вода, а през пролетта и есента не ще бъде повече от прием на витаминни комплекси, които са специално предназначени за косата.

Намаляване на имунитета, като причина за загуба на коса

Имунната система може да намалее, след като са претърпели операция, след остри инфекциозни заболявания, след химиотерапия, стрес, по време на бременността и раждането. Имунитет се понижава, когато тялото е отслабена или работи на „високи обороти“.

Препоръки: закаляйте на тялото си, правете спорт, не забравяйте за полезните храни и тогава няма нужда да ходите до иммунологу.

Външни причини за косопад

Външни неблагоприятни фактори, които ние сами създаваме за нашите коса, също влияят на загубата, но им е по-лесно премахване от вътрешни причини за загуба на коса.
Защо пада косата на жените

Как стресът влияе на загубата на коса

Постоянен стрес е много вреден за косата. Разбира се, ако стресът е изплащат, а след това възстановяване не може да принуди себе си да чакат. Но ако стресът вече е преминала в хронична форма, а след това съдовете на кожата на главата силно се свиват, кръвообращението забележимо намалява, и космите започват интензивно да падат.

Препоръка: внимавайте, за да имате винаги е бил отморяващ сън, тъй като постоянна умора отново ще доведе до стрес. Ако вие сами не можете да издържат на стрес, след това е желателно да пият успокояващи лекарства.

Защо пада косата на жените

Неправилна грижа за косата

Неправилно подбран грижа може да се превърне в причина за косопад и влошаване на общото им състояние. Първо определете какъв е вашият тип коса, ако ви е трудно да го направите, можете да се обърне към своя бръснар, той ще ви помогне. И не забравяйте, че шампоана се подбират в зависимост от състоянието на кожата на главата, маски, балсами и устни, в зависимост от състоянието на дължината на косата.

Постоянното използване на сешоар и гладене за ваше удобство също така влияе неблагоприятно върху косата. Винаги преди прилагането на такива уреди, използвайте термозащиту.

Честото боядисване и химически вълна правят косата по-тънки и крехки. Защото след боядисване, дори и на най-щадящего, се унищожава горния слой на косъма — ципа, че вече се говори за къдрене (на апарат).

Препоръки: използвайте качествена ежедневна грижа за косата си, а също така от време на време укрепване на косата специални сыворотками, ампулами и домашни укрепляющими маски .

Защо пада косата на жените

Лоша екологична ситуация

По състоянието на косата може да се отрази и екологична ситуация. Замърсяване на въздуха, повишено ниво на радиационния фон, различни валежите, лоша вода е много силно влияят не само върху състоянието на косата, но и върху състоянието на целия организъм. За съжаление, да се премахне това явление не може, може само да се намали вредно влияние върху организма.

Препоръки: можете да поставите в дома пречиствател и овлажнител на въздуха, а също и за измиване на косата варено с вода и да водят здравословен начин на живот.

Тест за косопад

Загубата на коса може да бъде оценена чрез броене на косата. За да направите това, вие трябва ежедневно да събира и се счита за изгубената коса: върху възглавницата, расческе или в дренажна сеточке в банята и се записва размерът на косата. Това трябва да се направи в рамките на 7 дни, ако намерите повече от 100 волосинок на ден, това вече е признак на сериозен косопад и трябва да се обърне към специалист. Между другото такъв дневник за броене на косата, дори е много полезен и такъв тест трябва да се извършва два пъти в годината.

Можете да прекарате още един тест: този тест се провежда на различни места на главата, за това трябва да се вземе малък кичур коса, до 100 волосинок и леко да се дръпне, ако при този случай, косата лесно и безболезнено падат, тогава най-вероятно имате абнормно загуба на коса.

И още един тест: опитайте се три дни не измиване на главата, а след това издърпайте кок коса, ако всеки път, след извършване на такъв опит имате в ръката си остава повече от пет косъма, това означава, че при вас се наблюдава интензивно загуба и трябва да се търси причината.